اتوماسیون صتعتی و درایو

با پیشرفت روز افزون تکنولوژی، سیستم های تولید نیز پیشرفت و پیچیدگی قابل ملاحظه ای پیدا کرده اند. برای داشتن محصولاتی با کیفیت بالا و رعایت اصول استاندارد در تولید آن ها باید سیستم تولید مجهز به سیستم نظارتی هوشمندی باشد که بدون دخالت انسان و خطاهای انسانی قادر باشد کیفیت کوچکترین بخش های محصول را بررسی کرده و خط تولید را در جهت تولید محصولی با کیفیت هدایت کند. برای نیل به این هدف باید از سیستم های الکتریکی با کنترل کامپیوتری استفاده کرد. مهندسی برق نیروافزا ، اتوماسیون صنعتی و ادوات زیر مجموعه آن مانند درایو و انواع موتورهای ابزار دقیق را به دقت دنبال کرده و از آن ها برای تولید سیستم های کنترلی خطوط تولیدی و پروسه های صنعتی استفاده می کند.

 

PLC و HMI

یکی از قدیمی ترین و مطمئن ترین سیستم های اتوماسیون صنعتی، کنترل کننده های منطقی برنامه پذیر (PLC) و رابط انسان و ماشین (HMI) می باشند. PLC ها در واقع کامپیوتر های صنعتی قابل برنامه ریزی هستند که می توان با تعریف و تغییر برنامه های آن، قابلیت های کنترلی و مانیتورینگ زیادی را از آن ها استخراج کرد. برند های معتبر برق صنعتی در دنیا این محصولات را تحت استانداردهای جهانی تولید کرده و غالبا پروتکل های ارتباطی بین برند های مختلف نیز با یکدیگر همخوانی دارند. از این رو قابلیت انعطاف بالایی در هنگام طراحی و عیب یابی دارند. بخش مهم بعدی پنل های تاچ یا دکمه ای ایست که به PLC متصل می شوند تا کاربران بتوانند ورودی های سیستم و تنظیمات برنامه تولید را انجام دهند. HMI ها نیز در برندهای مختلف و قابلیت های ارتباطی فوق العاده منعطف در دسترس کاربران می باشند.

درایو فرکانس متغیر

مصرف کننده ها موتوری درصد چشمگیری از بارهای صنعتی و خانگی را تشکیل می دهند. همواره یکی از چالش های مهندسان برق، کنترل دور و سایر مشخصات موتورها مانند گشتاور آن ها بوده است. برای رسیدن به این قابلیت انعطاف در کنترل موتورها، انواع گوناگونی از موتورها طراحی و ساخته شده اند. در گذشته کامل ترین موتوری که می توانست کنترل مناسبی روی سرعت آن داشت موتورهای جریان مستقیم DC بودند که به دلیل قیمت بالا و تعمیرات سخت آن ها، منسوخ گردیدند. موتور های آسنکرون AC متداول ترین نوع موتورهایی است که مورد استفاده قرار میگرند. با استفاده از درایو و کنترل دور مبتنی بر تغییر نمودار ولتاژ و فرکانس می توان کنترل فوق العاده بالایی روی پارامترهای این نوع موتورها نیز داشت.

کنترل موتورهای ابزار دقیق

در صنایع بسیار مرسوم است که میزان حرکت محورها در پروسه تولید باید بسیار دقیق و ظریف باشند. از این رو برای کنترل فوق دقیق محورها در صنایع گوناگون، از موتورهای قابل کنترل با سیستم های کامپیوتری استفاده می شوند . انواع موتورهای پله ای (Step) و سروو (Servo) برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرند.

 

کنترلر های اختصاصی

در برخی صنایع بهتر است به جای استفاده از سیستم های جهانی و مطابق پروتکل، از سیستم های داخلی برخی شرکت های پیشرو برای کنترل پروسه های خاص یا متدوال استفاده کرد. به عنوان مثال برای کنترل درایو و موتورها در سیستم های بوستر پمپ مولتی، بهتر است به جای استفاده از سیستمی که برای کاربر پیچیدگی دارد از سیستمی با کاربری راحت تر و خدمات جامع تر تعمیر و نگهداری بهره برد. مهندسی برق نیروافزا با بسیاری از کنترلرهای برندهای معتبر تخصصی قادر است قابلیت های کنترلی بالایی را به متقاضیان این سیستم ها ارائه کند.