ارتینگ، همبندی و صاعقه گیر

ارتینگ، همبندی و صاعقه گیر

یکی از مهم ترین بخش های سیستم های الکتریکی، سیستم اتصال به زمین به منظور حفاظت از تجهیزات و تاسیسات است. به طور قراردادی جرم کلی زمین مقاومت الکتریکی برابر با صفر دارد و هر سیستمی برای اینکه به زمین متصل شود باید با استفاده از سیستم ارتینگ مناسبی این اتصال را برقرار کند. این بخش از خدمات مهندسی برق نیروافزا، در چهار بخش ارتینگ حفاظتی و ابزار دقیق، همبندی الکتریکی اصلی و اضافی، صاعقه گیر های الکترونیکی و پسیو و حفاظت در برابر اثرات ثانویه برخورد صاعقه و کلید زنی ها در شبکه بالا دست قابل ارائه است.

ارتینگ حفاظتی و ابزار دقیق

ارتینگ حفاظتی و ابزار دقیق

به منظور تخلیه جریان های اتصالی در زمین و برقرای مسیر برگشت به سمت نقطه زمین ترانسفورماتور و مانند آن در شبکه توزیع و انتقال برق، نیاز به محاسبه و احداث سیستم ارت مناسب، گسترده و کارآمدی است که کیفیت طراحی و اجرای آن بسیار برای سلامت سیستم های مرتبط با آن حائز اهمیت است. داشتن دانش فنی و تجربه چندین ساله و مشارکت در پروژه های بزرگ ارتینگ مهندسی برق نیروافزا را بر آن داشته است تا با به روز ترین قوانین و قواعد اجرای سیستم ارتینگ، این مهم را به عمل برساند.

 

همبندی الکتریکی

اختلاف پتانسیل یکی از مهم ترین مفاهیم مهندسی برق است که شالوده بسیاری از قوانین و استانداردهای الکتریکی می باشد. وجود اختلاف پتانسیل باعث می شود که جریان بین تولیدکننده و مصرف کننده برق وجود داشته باشد. اما این اختلاف همیشه سازنده نیست و گاهی اوقات به دلیل وجود این اختلاف پتانسیل، خطرات جانی و مالی بهره برداران سیستم های الکتریکی را تهدید می کنند. برای از بین بردن این اختلاف پتانسیل مخرب در سازه های فلزی ساختمان ها و پلنت های صنعتی ، راهکاری به نام همبندی الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. همبندی اصلی در سازه و همبندی اضافی در سایر اتصالات فلزی مدفون در داخل و بیرون از زمین دو نوع راهکار حذف این اختلاف پتانسیل هستند.

صاعقه گیر

صاعقه یکی از پدیده های طببیعی است که در صورتی که مهار نشود می تواند بسیار مخرب و خطرآفرین باشد. انرژی یک صاعقه به اندازه ای بالاست که در صورت توانایی ذخیره سازی آن، می توان از این انرژی ذخیره شده برای تامین نیروی برق یک شهر کوچک استفاده کرد. برای جذب و هضم این پدیده مخرب الکتریکی از تکنیک و راهکاری به نام صاعقه گیر استفاده می شود. وظیفه صاعقه گیر این است که این موج جریانی شدید را به طور ایمنی دریافت کرده و کاملا کنترل شده آن را به سیستم زمین دفع نماید. مهندسی برق نیروافزا در طراحی و اجرای هر دو نوع صاعقه گیر پسیو (قفس فارادی) و اکتیو (مطابق استاندارد فرانسه) سال ها تجربه دارد و این تجربه و دانش را در اختیار مشتریان خود قرار می دهد.

حفاظت ثانویه در برابر صاعقه

پس از دریافت صاعقه و جذب آن در سیستم زمین متصل به صاعقه گیر، موج صاعقه سعی بر آن خواهد داشت تا از نزدیک ترین سیستم الکتریکی خود را عبور دهد. این بدان معناست که در سیستم های صاعقه گیر جذب صاعقه چالش اولیه است. چالش اصلی این است که به موج صاعقه جذب شده اجازه داده نشود تا به تاسیسات الکتریکی و غیر الکتریکی آسیب برسانند. وظیفه این قسمت از سیستم صاعقه گیر بر عهده برقگیر ها (سرج ارستر) می باشند. طراحی درست و علمی این بخش بسیار مهم است از آنجایی که در صورت بروز خطا در طراحی این سیستم می تواند آسیب جدی به ادوات زیر دست خود وارد کند.

 

حفاظت ثانویه در برابر صاعقه